06 460 16 301 contact@hildemellema.nl

Over Hilde Mellema

Hilde en systemisch werk & opstellingen

Je hebt het vast wel eens gehoord, dat nummer van Trijntje Oosterhuis: ‘Ken je mij?’
De eerste regels zijn ‘Ken je mij? Wie ben ik dan. Weet jij mij beter dan ik.’ Daar gaat het over. Wanneer ken je iemand écht en hoe goed ken je jezelf, met alles wat je in je hebt, dus ook je schaduwkanten. Je-zelf ontmoeten door de ogen van de ander. Leren, reflecteren, bewuster(er) worden, je gewaar zijn: dat brengt groei.

Ik hou ervan om mensen écht te ontmoeten, vanuit een open hart, gelijkwaardig en in verbinding. Dat probeer ik al van jongs af aan. Sterker nog, ik heb er mijn werk van gemaakt.

Vanuit mijn achtergrond als maatschappelijk werker ging ik aan de slag als gezinshulpverlener. Daarnaast gaf ik trainingen aan ouders die uit elkaar waren en opnieuw met elkaar wilden leren communiceren in het belang van hun kinderen.

Mijn plek

Hoe bijzonder dat juist mijn eigen scheiding me op het pad bracht van systemisch werken en familieopstellingen. Ik kan me die dag, begin 2007, nog zo goed herinneren. Behoorlijk gevloerd door mijn eigen verdriet nam ik deel aan een opstellingendag.

‘Waar sta jij ten opzichte van je ouders?’ vroeg de begeleider mij. Ik wist niet wat me overkwam, had hier nog nooit bij stilgestaan en wat ik toen ervaren heb in de opstelling, gaf me zoveel inzicht waardoor ik als het ware met nieuwe ogen om me heen keek. Ik kon een deel mijn eigen pijn vanuit mijn verleden aankijken en doorvoelen. Ik was verkocht en voelde aan alles in mij: dit werken met systemisch werk en opstellingen, dat moet ik doen, dit wil ik ook in de wereld brengen.

Zo inzichtelijk, rechtstreeks naar de kern en dat zonder een heleboel gepraat. Ik vond het bevrijdend.

Opleidingen & ervaringen van Hilde m.b.t. systemisch werk & opstellingen

Het kon niet anders dan dat ik me hier professioneel in ging scholen en dat heb ik o.a. gedaan bij Phoenix-opleidingen in Utrecht. Daar volgde ik de verdiepende opleidingen Systemisch Werken, Professionele Begeleiding, De Relatie als Spiegel (relatietherapie) , De Maskermaker (systemisch werk en karakterstructuren) en de masterclass “De bewegingen van de Ziel.” Daarnaast volgende ik verschillende aanvullende opleidingen bij verschillende organisaties variërend van NLP Practitioner en Master, familieopstellingen met gezinnen bij Ingrid Dijkstra, emotioneel lichaamswerk, IZR bij Margriet Wentink tot verschillende traumaopstellingen opleidingen o.a. bij Rogier van Luijk. Het proces wat mensen doormaken in hun zoektocht om zichzelf beter te leren kennen en zich te bevrijden van alles wat niet meer dient, fascineert mij mateloos. Het geeft zoveel voldoening wanneer andere mensen een doorbraak ervaren en andere keuzes gaan maken, zoals ik zelf ook heb gedaan en nog doe. Daardoor authentieker en autonomer kunnen zijn, je eigen pad gaan. Als een spons slurp ik alle kennis in me op om het vervolgens weer door te geven.

Naast mijn eigen coachings- en trainingspraktijk werk ik met veel plezier samen met Peter Scherjon & Hans Heres van het MKB-Beter en met Marijke Feiertag van Feiertag.

Dansend door het leven

Ja, je leest het goed tussen de regels door. Ik ben dol op wat ik doe en ‘werk’ dan ook graag. Tegelijkertijd leef ik volgens één van de systemische principes: de balans tussen geven en ontvangen. Als ik dans, ‘ontvang’ ik. De muziek volgend, de beweging laten ontstaan, de vrijheid voelen, het plezier, samen met anderen, de energie, kortom: genieten! Dat werkt tegelijkertijd zo helend voor mij.

En dat is ook wat ik jou gun: dansend of in ieder geval heler en lichter door het leven. Je laten meestromen door het ritme van het leven en daarvan genieten.

Ik begeleid je er graag bij!

Mijn visie

Uit liefde…

  • Nemen we de taak van (een) van onze ouders over
  • Verloochenen wie we werkelijk zijn
  • Maken we onszelf kleiner dan we zijn
  • Vergeten we onszelf ten gunste van anderen
  • Denken we anderen te moeten redden
  • Laten we over onze grenzen gaan en gaan we over grenzen
  • Houden we ons aan de regels van ons familiesysteem en zetten daarmee onze persoonlijke verlangens opzij

Ik geloof dat mensen vooral leren door de ontmoeting. Ontmoeting door verbinding te maken met onszelf en de ander. Daarbij nemen we, net als ieder ander, in alles wat we doen ons systeem van herkomst mee. De ander is een spiegel voor ons en vertelt ons altijd iets over onszelf.

We hebben de mogelijkheid tot heling in contact met andere mensen en met het grotere in ons. Ik geloof dat het helpt om het onzichtbare (de onderstroom) zichtbaar te maken.
Pijn reist door het familiesysteem totdat iemand bereid is om te doorvoelen. Dan maken we het pad vrij voor onszelf en voor de komende generaties. Dat vraagt moed en als we die stap zetten komt er verandering en kan liefde (weer) vrij stromen.

Het mooie van opstellingen/systemisch werken is dat ze zo toepasbaar zijn en we er in verschillende vormen mee kunnen werken. Werken met opstellingen/systemisch werk is een mooie en krachtige manier om duidelijk te krijgen wat er speelt in de onderlaag of de onderstroom van een systeem.

Voor wie?

Systemisch werk is voor iedereen mogelijk die respect heeft voor deze vorm van werken.

Samenwerkingspartners

Peter Scherjon & Hans Heres van MKB-Beter
www.mkbbeter.nl

Marijke Feiertag
www.toempoweryou.nl