06 460 16 301 contact@hildemellema.nl

Veelgestelde vragen over opstellingen & systemisch werk

Vragen en antwoorden

Wat is een opstelling of systemisch werken?

Elke groep vormt een systeem. Een gezin, een familie, een sportclub, maar ook een klas met kinderen, het team waarin je werkt enz. Als we aan het werk gaan met een opstelling, dan zetten we letterlijk het systeem waar jouw vraag over gaat neer met deelnemers uit de groep. Bij een individuele opstelling met poppetjes en/of vloermatjes en gaan we daarmee aan de slag.

Wat betekent systemisch werken?

Systemisch werken betekent dat je als individu gezien wordt in de context van het systeem waar je deel van uitmaakt, dus jij en de familie waar je uit voortkomt met de familiegeschiedenis. Dit neem je heel je leven met je mee in alles wat je doet.

Wat is het doel van systemisch werken?

Het doel van systemisch werken is de verborgen belemmeringen in een systeem zichtbaar te maken. Iedereen die lid is van het systeem beïnvloed het systeem. Als je aan het werk gaat met opstellingen/systemisch werk, dan heeft dat doorgaans een positief effect op het systeem.

Waarom zou ik een opstelling willen?

De reden waarom mensen een opstelling willen kan heel verschillend zijn. Het kan een mooie aanvulling zijn op je vakgebied. Je neemt namelijk altijd jezelf en vaak onbewust je familiegeschiedenis mee in je werk. Hoe mooi is het als je je bewust bent van waar jij vandaan komt en welke dynamieken er in jouw systeem spelen. Het kan ook vanuit persoonlijke interesse of omdat je ergens mee zit, waar je misschien al op andere manieren aan hebt gewerkt maar wat nog onvoldoende heeft opgeleverd. Dat kunnen alle vragen, problemen, klachten zijn op persoonlijk vlak in welke relatie dan ook.

Wat is een representant zijn en wat doe je dan?

Representant zijn in een opstelling betekent dat je gekozen kunt worden uit een groep deelnemers om iemand of iets te “representeren” wat te maken heeft met de vraag die gesteld wordt door de deelnemer die de vraag inbrengt. Als je gevraagd wordt om representant te zijn kun je zelf de keuze maken of je dat wil doen of niet. Voel vooral wat goed voor jezelf is.

Als je representant wilt zijn in een opstelling van iemand, dan wordt je door de deelnemer die de vraag heeft, intuïtief neergezet in de ruimte. Het enige wat je dan hoeft te doen, is te ervaren en voelen. Als begeleider stel ik vragen en kun jij vertellen wat je op die plek ervaart. Dat gaat vanzelf, daar hoef je niets voor te doen en iedereen kan het. Je gaat ervaren en voelen waar het vast zit en welke beweging werkt.

We are who we are, because they were who they were.

Staat je vraag over opstellingen & systemisch werken er niet tussen?

Op deze pagina vind je allerlei vragen en antwoorden over opstellingen en systemisch werken. Staat je vraag er niet tussen? Stuur gerust een email naar contact@hildemellema.nl om jouw vraag te stellen.

systemisch

Klachtenregeling

Wanneer je een klacht hebt, is het uiteraard fijn deze eerst met mij te bespreken. Mochten we daar samen niet uitkomen dan kun je terecht bij de klachtenregeling van de ethische commissie van Phoenix-opleidingen.

Klik hier voor de website van Phoenix-opleidingen.

phoenix