06 460 16 301 contact@hildemellema.nl

Aanbod & tarieven

Hieronder vind je het aanbod & alle tarieven

Lees meer over systemisch werk & opstellingen: Systemisch werken – Hilde Mellema

Op de hoogte blijven van het aanbod via whatsapp?

Wil je via whatsapp op de hoogte blijven van het opstellingenaanbod? Dan kun je je opgeven voor de deelnemersgroep. Dis is enkel een groep waarin alleen ik berichten kan delen, er zijn geen contacten onderling, je blijft dus ook geheel privé voor de anderen. Ik voeg je dan toe aan de groep (je moet mij dan wel als contact hebben) en dan ontvang je zo nu en dan een bericht over het aanbod of wanneer er nog plek is voor representanten/resonanten. Je hoeft dan alleen maar te reageren als je ergens aan mee wilt doen of dat aan iemand als tip wilt geven. Je kunt een appje sturen naar 06 46016301 wanneer je dat wilt.

Zelf een afspraak inplannen

Klik om zelf een (online, telefonisch of face-to-face) afspraak  te maken: (wanneer traplopen lastig voor je is, geef het aan, dan plannen we samen een afspraak op een locatie waar je geen trappen op hoeft)

https://hildemellema.clientomgeving.nl/afspraak-maken

Wanneer je cliënt bent kun je zelf inloggen in je eigen cliëntsysteem:

https://hildemellema.clientomgeving.nl/login

Welkom.

Gratis open avond systemisch werk & opstellingen

Marijke Feiertag & ik organiseren weer een gratis open avond systemisch werk, opstellingen & resonantieprocessen op maandagavond 30 september 2024. Wil je meer weten over het waardevolle werk wat we doen of wat we mogelijk voor jou kunnen betekenen?

Wanneer: maandagavond 30 september 2024

Tijd: 19.30-21.00 uur.

Locatie: De Bloeiende Lotus Noorderhaven 57 9712 VJ Groningen.

Zo nu en dan organiseren Marijke Feiertag & ik een gratis open avond waarin je informatie krijgt over systemisch werken, opstellingenwerk, resonantieprocessen en over de verschillende vormen van opstellingenwerk. Je krijgt alle gelegenheid voor het stellen van vragen onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers erbij. Natuurlijk proberen we je ook te laten ervaren wat ons werk inhoudt. Aanmelden graag via contact @hildemellema.nl of een appje sturen naar 06-46016301

Je bent van harte welkom!

Familieopstellingen Groningen.

Voor deelnemers in een groep | Maximaal 10 deelnemers | door Hilde Mellema

Familieopstellingen

Mijn manier van werken via familieopstellingen zijn gebaseerd op het werk van Phoenix-Opleidingen; Bert Hellinger; Ingrid Dijkstra; Els van Steijn e.a. . Het is een ervaringsgerichte methode. Omdat ik veel verschillende opleidingen in het werken met opstellingen heb gevolgd, gebruik ik wat het meest helpt voor jou. Tijdens een familieopstelling zet je als het ware de personen die te maken hebben met je vraag fysiek neer in de ruimte zodat het een soort “levend” plaatje of “levende” foto wordt waar je naar kijkt. Er wordt zichtbaar wat er in de onderstroom speelt. 

Representanten

Wanneer je in een groep gaat werken met een familieopstelling, kies je mensen die aanwezig zijn om ‘representant’ te zijn voor bijvoorbeeld jouw gezins- of familieleden. Representanten vertegenwoordigen jouw gezins- of familieleden. Jij zet deze representanten neer in de ruimte of zij kiezen zelf op gevoel een plek in de ruimte. Je kiest ook een representant voor jezelf. Vaak wordt al snel de dynamieken die spelen helder. Via de representanten komt er informatie die helpend kan zijn voor jou. Het is nog onbekend hoe dit werkt, maar het werkt. Meer info via een filmpje over familieopstellingen vind je hier: https://youtu.be/MAdVCSCzHq4

Represententen ervaren vaak ook dat in een opstelling staan inzicht geeft in iets wat in hun eigen leven speelt. Ook als toeschouwer kan een opstelling impact hebben.

De vraagsteller

Jij kijkt vanaf de kant als vraagsteller naar wat er gebeurt in deze “levende film” over jouw systeem. Tijdens de opstelling voelen represantanten zich dus voor een deel zoals de persoon waar ze voor staan. Vaak zeggen representanten dingen die kloppen met de persoon waar ze voor staan. Ook laten ze zien met hun lichaam wat er in de onderstroom speelt. Het kan zijn dat ik je op een bepaald moment vraag om zelf (als vraagsteller) in de opstelling op je eigen plek te gaan staan. Dan ervaar je hoe het daar is en dan kun je eventueel nog iets uitspreken wat je kan helpen. Vaak helpt het om helende zinnen uit te spreken. Dat kan iets zijn wat in jou opkomt en soms moet er eerst nog iets anders gebeuren. Dat komt vanzelf aan het licht en daar begeleid ik je in.

De begeleiding en mijn stijl van werken

Als begeleider werk ik meestal met kleine interventies om meer inzicht te krijgen in de onderliggende dynamieken van je vraagstuk. Dit kan wel eens iets heel anders zijn dan wat je met je hoofd had bedacht. Dat komt omdat in een opstelling de onderstroom zichtbaar wordt. Mijn stijl van werken is dat de vraagsteller zelf zoveel mogelijk de regie heeft over de eigen opstelling, daardoor kun je zoveel mogelijk in je volwassen deel zijn. Als vraagsteller kies je dan ook zelf de representanten. We spreken altijd met elkaar af dat er wel verteld mag worden over wat er gebeurt maar dat het niet herleidbaar mag zijn naar de vraagstellers of representanten. 

Dynamieken

In een opstelling komen als het ware dynamieken in een systeem aan het licht. Dynamieken zijn bewegingen die erop gericht zijn het evenwicht in systemen te herstellen. Deze zijn vaak onzichtbaar en spelen op onbewust niveau (in de onderstroom). In een opstelling kan er gezocht worden naar dat wat rust en balans kan brengen, zodat liefde, energie en kracht weer kunnen stromen. 

Wat levert het je op? 

Een opstelling levert deelnemers vaak veel inzicht op en vaak ook een andere innerlijke houding wat maakt dat je je meestal lichter voelt en milder kunt zijn naar jezelf en anderen. Het werkt vaak bevrijdend.   

Locatie: De Bloeiende Lotus Noorderhaven 57 9712 VJ Groningen

Investering t/m juni 2024 voor een opstelling van een vraagsteller €60,- (inc. btw) en voor representanten €25,- (inc. btw)

Investering vanaf september 2024 voor een opstelling van een vraagsteller €75,- (inc btw) en voor representanten €25,- (inc btw)

Inclusief koffie, thee & lekkers. Je ontvangt een factuur en kunt de investering via Ideal voldoen. Er is ruimte voor twee opstellingen per avond.

Bij opgave graag aangeven of je een opstelling wilt of als representant wilt deelnemen.

Elke avond is los te volgen. Heb je vragen?  Vul dan het contactformulier in of mail naar contact@hildemellema.nl of stuur een appje naar 06 46016301. Je kunt je opgeven via de volgende link: https://hildemellema.clientomgeving.nl/afspraak-maken Als je een vraag wilt inbrengen kies je voor psychosociaal consult d.m.v. fo en als representant of toeschouwer kies je voor representant.

Vergoeding Familieopstelling 2024

Een familieopstelling valt onder een psychologische behandeling. Daarom valt het onder psychologische zorg. Voor psychologische zorg kun je een vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering. Je hebt alleen recht op een vergoeding wanneer je een verwijsbrief van de huisarts hebt gekregen. Je kunt zelf informeren bij jouw zorgverzekeraar of ik bij hun op contract sta. Je kunt je factuur opsturen naar je zorgverzekeraar, mogelijk ontvang je dan (een deel) terug.

Data 2024

(de avonden kunnen mogelijk iets uitlopen)

 • 26 juni van 19.00-21.30 uur (vol voor vraagstellers, er is nog plek voor 4 representanten)
 • 26 september van 19.00-21.30 uur (vol voor vraagstellers, er is nog plek voor 8 representanten)
 • 24 oktober van 19.00-21.30 uur (nog plek voor 1 vraagsteller en voor 8 representanten)
 • 18 november van 19.00-21.30 uur (nog plek voor 1 vraagsteller en voor 8 representanten)
 • 12 december van 19.00-21.30 uur (nog plek voor 2 vraagstellers en voor 8 representanten)
hilde mellema

IZR (Interactieve Zelf Resonantie) in Groningen

Resonantieprocessen met je eigen innerlijke delen

Maximaal 10 deelnemers, in samenwerking met Marijke Feiertag.

Wat is Interactieve Zelf Resonantie?

Interactieve Zelf-Resonantie (kortweg de IZR-methode) is een ervaringsgerichte psychotherapeutische resonantie-methode. Met behulp van een IZR-proces kijk je als het ware in een spiegel. Die toont jou wie je in wezen bent, waar je warm voor loopt, wat je tegenhoudt of waar je liever van wegkijkt.

Ontdekken van gedragspatronen

Zo ontdek je gedragspatronen die je misschien al vroeg in je leven hebt gevormd, omdat ze ‘daar en toen’ passend waren voor de omstandigheden waarin je verkeerde, maar die je nu meer belemmeren dan verder helpen. Tijdens een IZR-proces ontmoet je jouw gedrag, gevoelens en drijfveren waardoor je jezelf beter begrijpt, onderdrukte gevoelens kunt toelaten en jezelf bevrijdt van oude patronen en overtuigingen. Meer informatie over IZR: Over IZR – IZR-methode

Voorbeeld van een sessie: starten met het formuleren van de zin van je verlangen

Een sessie begint met een vraagsteller. Deze vraagsteller formuleert de zin van het verlangen. Een aantal voorbeelden van vragen zijn:  “Mijn verlangen is dat ik meer rust wil” of “Ik wil tevoorschijn komen” of “Mijn verlangen is een partner” of  “Ik verlang naar een gezonder leven” of  “Ik wil een beter contact met mijn vader/moeder”  Het goede nieuws is dat er op elk verlangen geresoneerd kan worden. Ben jij de vraagsteller, dan bepaal jij de zin van jouw verlangen. Je schrijft deze zin op een flip-over en spreekt de zin hardop uit.

Hoe het dan verder gaat

Dan kies je welk woord uit jouw zin op dat moment het meest bij jouw resoneert (waar je het meest bij voelt of waar je aandacht het meest naartoe gaat).  Vervolgens vraag je iemand uit de groep; een resonant, om op dat woord voor jouw te resoneren. De resonant resoneert vervolgens op dat woord. Er komt dus informatie vanuit de resonant. Resoneren is iets wat je de hele dag doet. Je reageert op elkaar, proeft of voelt hoe de sfeer ergens is, dat is allemaal resoneren.

Deelnemers uit de groep resoneren voor jouw woorden

Deelnemers uit de groep resoneren in de ruimte (het veld) op de woorden uit de zin van jou verlangen. Jij bent als vraagsteller ook aanwezig in het veld en kunt alle vragen die je hebt, stellen aan de resonantiepersonen die resoneren op de woorden. Wanneer er vanuit de eerste resonant geen informatie meer komt, vraag je een resonant voor het volgende woord erbij. Er komt dan dus een volgende resonant in het veld. Ook deze resonant gaat weer voelen welke informatie er komt en spreekt dat uit. Mogelijk resoneren de resonanten (woorden) op elkaar. Soms is één woord opstellen al voldoende omdat er dan al veel zichtbaar wordt in het proces. Dat is in ieder proces anders. Soms staan alle woorden in het veld. Er wordt je echter een proces getoont, waarmee je als het ware in de spiegel kijkt. Lees meer over IZR: https://izr-methode.nl

Veel eigen regie met behulp van ons als begeleiders

Jij als vraagsteller hebt veel regie omdat jij ook in het veld bent en vragen mag stellen aan de resonanten van de woorden die opgesteld zijn.

Het doel van IZR

Het doel van een IZR-proces is dat je zeggenschap krijgt over jezelf en je leven. Daarom is jouw verlangen, veranderwens of onderzoeksvraag altijd het vertrekpunt. Sleutelbegrippen daarbij zijn het erkennen van de werkelijkheid, mildheid en compassie met jezelf en anderen.

Wanneer kan een IZR-proces helpen?

IZR-processen helpen je bij:

 • Keuzes maken
 • Grenzen stellen en trouw zijn aan jezelf
 • Boosheid, machteloosheid, verdriet en angst
 • Relatievragen
 • Intimiteit, seksualiteit
 • Opvoedvragen
 • Faalangst, spanning en slapeloosheid
 • Verwerken van ingrijpende gebeurtenissen
 • Identiteitsvragen (“wie ben ik en wat wil ik?”)
 • Lichamelijke symptomen

Waar is deze werkwijze op gebaseerd? 

De werkwijze IZR is gebaseerd op moderne, erkende trauma- en hechtingstheorieën. De werkwijze heeft haar wortels in de traumaverwerkingsmethode van psychotherapeut dr. Franz Ruppert (IoPT, Identiteit georiënteerde Psychotraumatheorie en -Therapie)

Verdere informatie

Investering voor deze middagen in 2024 is €75,- (inc btw) voor vraagstellers en €30,- (inc btw) voor resonanten per middag, inclusief koffie, thee & lekkers. Je ontvangt een factuur en kunt via Ideal de investering voldoen.

Er is plek voor 10 deelnemers, we werken met 3 resonantieprocessen dus er komen 3 vraagstellers aan bod.

Locatie: De Bloeiende Lotus Noorderhaven 57 9712 VJ Groningen.

Je kunt je opgeven via deze link: https://hildemellema.clientomgeving.nl/afspraak-maken Als je een resonantieproces wilt, kies je voor vraagsteller IZR en als resonant of toeschouwer kies je voor resonant IZR.

Wanneer je vragen hebt kun je mailen naar contact@hildemellema of een appje sturen naar 06 46016301

Data 2024:

* 22 juni van 13.30-16.30 uur (vol voor vraagstellers, er is nog plek voor 5 resonanten)

* 4 oktober van 13.30-16.30 uur

* 9 november van 13.00-16.00 uur

Opstellen van de vrouwenlijn in Groningen

Voor deelnemers in een groep | Maximaal 12 deelnemers | door Hilde Mellema

Het opstellen van de vrouwenlijn; het helen van de lijn van je voormoeders

De vrouwen die voor jou kwamen: je moeder, je grootmoeder, je overgrootmoeder en verder tot in ieder geval zeven generaties vóór jou;  dat is je vrouwenlijn. Je hiermee verbinden leidt tot grote kracht: al hun goede eigenschappen heb je in je. Maar zo’n lijn kan ook verstoord zijn. Wat kun je doen om die te helen?

Vrouwenlijn 

Stel je eens voor dat er een lange rij vrouwen achter je staat. Direct achter je staat je moeder, daarachter je grootmoeder, daarachter weer haar moeder. Zo staan al je voormoeders in een lijn achter je. Ze hebben er samen voor gezorgd dat jij geboren kon worden. De eicel waaruit jij bent ontstaan, zat al in je moeder toen ze nog in de buik van jouw grootmoeder zat. Je hebt veel meegekregen vanuit hen. Mooie en minder mooie dingen. Hun levens zitten deels ook in jou. In sommige culturen zijn je voormoeders ook je beschermers, ze passen op je en ze wachten je op als je sterft. Ze maken je krachtig. Je bent geen losstaand individu, maar een klein onderdeel van een lange lijn mensen. Je hebt niet alleen de kracht, maar zeer waarschijnlijk ook de trauma’s (trauma betekent wond) geërfd, de angsten en de pijn van de vrouwen die voor je kwamen. De meeste van onze moeders, en zeker onze grootmoeders en overgrootmoeders, hadden niet bepaald gemakkelijke levens. Zeker niet in tijden waarin vrouwen nauwelijks rechten hadden. Er is veel oorlogstrauma geweest in generaties voor ons, er was armoede, de kerk heeft een stempel gedrukt op vrouwenlevens. ‘We zijn de achterkleindochters van de heksen die ze niet konden verbranden’, is een bekend citaat. En de kleindochters en dochters van de tot slaaf gemaakte mensen die de slavernij hebben overleefd – enzovoort. We zijn sowieso de dochters en kleindochters van vrouwen die over het algemeen niet gehoord werden. Hun gevoelens of hun talenten waren minder belangrijk, ze moesten vooral voor anderen zorgen. In veel (of alle?) vrouwenlijnen zit veel pijn en angst verwikkeld.

De moederwond

Dit wordt ook wel de ‘moederwond’ genoemd; die term is in het leven geroepen door de Amerikaanse coach Bethany Webster. De moederwond betekent zoiets als de pijn van het vrouw-zijn die van generatie op generatie is doorgegeven in patriarchale culturen. De moederwond betekent dus niet letterlijk de moeilijke relatie met je eigen moeder – hoewel dat er vaak wel bij komt kijken – het betekent alle trauma (wonden) die je als vrouw overgenomen krijgt van de vrouwen voor je. Vrouwen met een moederwond cijferen zichzelf weg en kunnen voor vrijwel  iedereen goed zorgen, vaak wat minder goed voor zichzelf.

Webster stelt: “Op enkele uitzonderingen na worden meisjes vanaf hun geboorte geconditioneerd om zich af te splitsen van hun waarheid, van hun eigen innerlijke moeder en van de kracht die in ze zit. Meisjes ontlenen vaak het gevoel waardevol te zijn aan het tevredenstellen van anderen. Dit creëert vaak onzekerheid, angst, twijfel, (basis) onveiligheid en schaamte en het is het kernprobleem van vrouwenemancipatie. Door je eigen moederwond te genezen en je vrouwenlijn te helen, help je volgens Webster niet alleen jezelf en je eigen kinderen krachtiger te worden, maar eigenlijk help je alle vrouwen op aarde dus ook collectief is het helpend om je vrouwenlijn op te stellen en hierin te helen wat mogelijk is.

Verbinden met je vrouwenlijn

Hoe doe je dat dan, je verbinden met je vrouwenlijn en deze moederwond genezen? De mate waarin jij je kunt verbinden met die lijn van vrouwen, de mate waarin je je één van hen voelt, bepaalt de mate waarin je voor jezelf durft te kiezen, maar ook de mate waarin je je kunt verbinden met anderen. Dit werkt door in relaties met geliefden, kinderen, familieleden en zelfs collega’s. Als de vrouwenlijn verstoord is, kan het voelen alsof het leven niet stroomt, alsof je last hebt van gevoelens die niet van jou zijn of die niet bij jou horen, je ervaart soms veel tegenslagen. Daarentegen krijg je zelfvertrouwen als je je eigen voorgeschiedenis leert kennen, en jouw unieke plek daarbinnen.

Om te beginnen is het belangrijk dat je de vrouwen die voor je kwamen, leert kennen. Leer hun namen, hun posities, hun kwaliteiten kennen, die zitten ook in jou. Je kunt ook onderzoeken waarmee ze het moeilijk hebben gehad in hun levens, ga op onderzoek in de geschiedenis. Je kunt beginnen met de band met je eigen moeder. Hoe is de relatie tussen jou en je moeder? De beweging naar je moeder toe is altijd de meest helende beweging, als je je moeder afwijst, wijs je in feite het leven af. De vrouw geeft het leven. Zij heeft je samen met je biologische vader het allergrootste cadeau gegeven: leven. Meer dan je ooit terug zou kunnen geven. Zelfs als je geadopteerd bent, als je moeder overleden is, of je een moeizame relatie met haar hebt, is het belangrijk om dit te erkennen. Dat werkt al helend.

Je eigen plek innemen 

Binnen familieopstellingen is het bovendien belangrijk dat iedereen zijn plek in de lijn kent, dat kinderen ‘onder’ ouders staan en ouders onder grootouders, zoals in een stamboom. De bekende familieopsteller Els van Steijn, bedacht hiervoor ‘de fontein’ die de verhoudingen tussen familieleden verbeeldt. Als mensen niet op hun goede plek in de fontein staan, zouden banden verstoord raken. Tussen moeders en dochters kom je grofweg twee soorten onhandige patronen tegen. Als je vroeger op een bepaalde manier voor je moeder moest zorgen – omdat ze het zwaar had of druk, als je haar wilde ontlasten als dochter – dan ontwikkel je een patroon waarbij je verantwoordelijkheden op je neemt die niet voor jou bestemd zijn. Je gaat te veel zorgen, te veel geven. In de systemische fontein, zet je jezelf boven je moeder, in plaats van eronder, waar je hoort. Het andere patroon dat je vaak tegenkomt, is dat een dochter haar moeder afwijst, of een sterk oordeel over haar moeder heeft. Ook dan zet de dochter zichzelf als het ware boven de moeder in de fontein. Beide patronen zorgen voor verstoring.

Alles accepteren

Je kunt pas “volwassen worden” als je bereid bent om af te dalen naar jouw plek, als je bereid bent om weer op de kindplaats te gaan staan, en om dus je moeder als moeder te gaan zien. En als je daar aankomt, op die kind-plaats, zul je ook de pijn gaan voelen van alles wat je hebt gemist als kind, want dat is het pakket wat je hebt gekregen. Je moeder heeft jou samen met je biologische vader het grootste cadeau gegeven wat er bestaat, het leven. En verder heeft ze je zeer waarschijnlijk (zonder oordeel, want in wezen doet iedere ouder wat het kan om het kind te geven wat ze kunnen geven) een heleboel niét gegeven wat je wel nodig had, en heeft ze ook trauma’s doorgegeven die zij ook doorgekregen heeft vanuit de vrouwen vóór haar. Dat samen is jouw lot, en je lot helemaal accepteren en er zelfs van gaan houden, daarin zit de genezing van de lijn.

Het opstellen van jouw vrouwenlijn

In een vrouwenlijnopstelling kun je onderzoeken wat er vóór jou was in de lijn bij de vrouwen vóór jou. Omdat je representanten kiest uit de groep zullen zij representeren wat ze op die plek ervaren en voelen. Hoe dat kan is nog niet bekend. We zijn in ieder geval allemaal “aangesloten” op een groter veld. Net als dat je ergens de sfeer kunt voelen of dat als je aan iemand denkt en vervolgens krijg je een berichtje van diegene. Zo kun je je dit ook voorstellen. Representanten pikken als het ware informatie op en vertellen je wat ze daar ervaren en voelen. Het opmerkelijke is, dat representanten zich precies zo voelen en gedragen als de personen die zij vertegenwoordigen. Soms gebruiken ze zelfs letterlijk dezelfde woorden als de werkelijke familieleden. Alsof ze antennes hebben die allerlei berichten en informatie opvangen uit de familieziel. Mensen die voor het eerst een opstelling meemaken zijn vaak verbaasd over wat zij bij de representanten zien en ervaren: ‘je kijkt precies als mijn dochter’, ‘in je houding herken ik mijn oma’, of: ‘mijn vader zou dat exact zo zeggen’.

De werking van representanten

Hoe komt een representant van een opstelling in contact met de gevoelens en ‘het weten’ van de voor diegene totaal onbekende familie? Waar komt die informatie vandaan?

Het wetende veld 

In een opstelling  openbaart zich een krachtenveld, waarvan niet precies bekend is hoe dit werkt. Bert Hellinger, grondlegger van familieopstellingen, noemt dit ‘het wetende veld’. In dit veld ervaren we wat er in het familiesysteem speelt. Het maakt  de onbewuste verhoudingen en dynamieken zichtbaar. Na de opstelling sluit dit veld zich weer.

Een meer wetenschappelijke benadering voor dit veld komt van de Engelse auteur/celbioloog Rupert Sheldrake.  Een hond voelt zijn baas al voordat deze thuiskomt.  Een zwerm vogels of een school vissen bewegen alsof ze één lichaam zijn.  Er moet dus wel een krachtenveld zijn waarin ze met elkaar in verbinding staan.  Sheldrake noemde dit fenomeen ‘morfogenetische velden’.

Ook wanneer meerdere menselijke lichamen samen zijn, lijkt er een resonerend veld te ontstaan.  In dit veld verschijnt een ‘collectief weten’ dat het hier en nu van de aanwezigen overstijgt. De informatie uit dit veld wordt tot uitdrukking gebracht via de representanten: een verandering in lichaamshouding, een beweging, een uitspraak … het brengt van alles teweeg bij de andere representanten: een gewaarwording, een zwaar gevoel, spanning, ontspanning, lachen en plezier. een zucht, groot verdriet, pijn en allerlei andere gewaarworingen.

We ontdekken daardoor wat er in jouw vrouwenlijn aanwezig is. Door die informatie kun jij via interventies helen en ga je je hoogstwaarschijnlijk opgeluchter, lichter, krachtiger en heler voelen.

Locatie: De Bloeiende Lotus Noorderhaven 57 9712 VJ Groningen

Investering 2024 voor een opstelling van de vrouwenlijn voor een vraagsteller €75,- (inc. btw) en voor representanten op 4 juli slechts €15,-  Voor elke volgende avond is de investering voor representanten €25,- (inc. btw)

Inclusief koffie, thee & lekkers. Je ontvangt een factuur en kunt de investering via Ideal voldoen. Er is ruimte voor twee opstellingen per avond.

Bij opgave graag aangeven of je een opstelling wilt of als representant wilt deelnemen.

Elke avond is los te volgen. Heb je vragen?  Vul dan het contactformulier in of mail naar contact@hildemellema.nl of stuur een appje naar 06 46016301. Je kunt je opgeven via de volgende link: https://hildemellema.clientomgeving.nl/afspraak-maken Als je een vraag wilt inbrengen kies je voor opstellen vrouwenlijn vraagsteller 2024 psychosociaal consult en als representant of toeschouwer kies je voor representant opstellen vrouwenlijn 2024. Mogelijk wordt de factuur voor vraagstellers (deels) vergoed door je zorgverzekering. Daarvoor kun je het beste zelf informeren bij je zorgverzekeraar. Dit aanbod valt onder een familieopstelling, wat soms (deels) vergoed wordt.

Data 2024

(de avonden kunnen mogelijk iets uitlopen)

 • 4 juli 2024 van 19.00-21.30 uur (vol)
 • data na de zomervakantie volgen binnenkort

 

Relatietherapie in hart Groningen centrum met Hilde

Feniks trainingsdag; herstel via opstellingen

1 dag in Groningen

Het symbool van de feniks

De Feniks staat symbool voor transformatie, vernieuwing & hoop. De Feniks is een magische vogel, die ook wel een vuurvogel wordt genoemd. De magische krachten van een vuurvogel zijn heel divers. De meest wonderbaarlijke is dat de feniks niet sterft, maar opgaat in vlammen wanneer het stervende is. Vervolgens wordt het herboren uit de eigen as. Om deze kracht en eigenschap staat de feniks symbool voor transformatie, vernieuwing & hoop. De feniks herrijst uit de as, wat staat voor iedereen die zich weer herpakt na een klap van het leven.

Anders voelen

Heb jij net als een feniks klappen van het leven gehad en wil je net als de feniks voelen dat je uit de as herrijst? Dat je voelt dat je transformeert & vernieuwd en wil je hoop voelen? Kom dan naar onze Feniks-dag. Marijke & ik nodigen je uit om te ervaren hoe helpend deze dag voor je kan zijn.

Belangrijke oorzaak van lijden

Moderne wetenschappers* zijn overtuigd dat ieder mens opgroeit met trauma. Onverwerkt trauma zien zij als een belangrijke oorzaak van lijden. Het leren transformeren van lijden is een belangrijke vaardigheid in de richting van geluk.

*Peter Levine, Bessel van der Kolk, Steve Porges.

Lees meer over trauma en het werken met traumaopstellingen: Traumaopstellingen – Hilde Mellema

“Het leren transformeren van lijden is een belangrijke vaardigheid in de richting van geluk”.

Werken in kleine groepen; veilig & overzichtelijk

Tijdens onze 1 daagse werken mijn collega Marijke Feiertag & ik in kleine groepen van maximaal 10 deelnemers omdat we het veilig en overzichtelijk willen hebben voor jouw. Je ontvangt onder andere een hand-out met informatie.

Locatie:

De Borghoeve Verlengde Hereweg 187 Groningen

Investering 2024 per dag: €147,- inc. btw per persoon. Je ontvangt een factuur en kunt via Ideal de investering voldoen.

Wij zorgen de hele dag voor koffie, thee, water & versnaperingen. We willen je vragen zelf een lunch mee te nemen, wij zorgen voor biologische soep. (er is een koelkast aanwezig die je kunt gebruiken)

Er is plek voor 10 deelnemers.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via het contactformulier, mail naar contact@hildemellema.nl of stuur een appje naar 06 46016301.

Opgeven kan via de volgende link: https://hildemellema.clientomgeving.nl/afspraak-maken

Welkom!

Data 2024:

 • woensdag 18 september van 10.00-16.00 uur; inloop vanaf 09.30 uur (locatie wordt nog belend gemaakt, in Groningen)
 • woensdag 11 december van 10.00-16.00 uur; inloop vanav 09.30 uur (locatie wordt nog bekend gemaakt, in Groningen)
feiertag

Systemisch werken voor gezinnen of familie

Speciaal voor gezinnen/familie; broers/zussen/ouders hebben Marijke Feiertag & ik een uniek en speciaal aanbod ontwikkeld.

Omdat we beide veel gezinswerk hebben gedaan en onze eigen ervaring meebrengen over het hebben van een gezin en familieleden en ook de ervaring hebben dat het wel eens wat minder gaat binnen deze systemen dan je zou willen, hebben we dit aanbod ontwikkeld.

Onderzoeken wat er in de onderstroom speelt

Dus wil je eens met elkaar onderzoeken wat er in de onderstroom speelt, hoe ieder het ervaart en wat er mogelijk anders en beter kan? Informeer of maak een afspraak door te mailen naar contact@hildemellema.nl of app naar 06 46016301

Inzicht, duidelijkheid en meer verbinding

We hebben gemerkt dat deze sessies met gezinnen, zussen/broers/ouders enorm veel oplevert in meer inzicht & duidelijkheid; er ontstaat meer en vaak ander/beter contact met elkaar; er komen antwoorden op vragen en er ontstaat meer verbinding. En dat in één dageel van 3 uren. Lees meer over systemisch werken: Systemisch werken – Hilde Mellema

Locatie: in overleg.

Investering 2023 en 2024: €555,00 inc. btw. Wij zorgen voor koffie, thee en lekkers. Je ontvangt een factuur en kunt via Ideal de investering voldoen. Wil je weten of je vergoeding kunt ontvangen via je zorgverzekering? Neem dan even contact met mij op voor overleg.

Heb je vragen of wil je eerst kennismaken? Neem dan contact op via het contactformulier, mail naar contact@hildemellema.nl of stuur een appje naar 06 46016301.

marijke feiertag

Studiedag systemisch werk & opstellingen voor zorg, jeugdzorg- en welzijnswerkers in Groningen

In samenwerking met Marijke Feiertag.

Herken je dit? 

Herken je dit? Dat er casussen zijn waarin je blijft proberen; je best doet; hard werkt en tegen van alles aan blijft lopen? Marijke & ik kennen dit goed vanuit de tijd dat wij zelf in de zorg werkten, enorm ons best deden en vaak het gevoel hadden, wat werkt er nu echt?

Systemisch werk & opstellingen; het visueel neerzetten van het systeem

Pas toen we in aanraking kwamen met systemisch werk en we leerden systemisch te kijken en luisteren en de methode werken met opstellingen ontdekten, voelden we: “Ja, hierdoor komen we snel naar de kern en weten we veel beter wat helpt omdat de onderstroom zo snel helder wordt” De onderstroom is dat wat wel aanwezig is, voelbaar is, maar wat niet gezegd wordt. In ieder systeem is er een onderstroom aanwezig. Binnen gezinnen; families; organisaties, teams enz. Deze onderstroom wordt d.m.v. opstellingen en systemische vragen snel helder en geeft je inzicht en wat helpend is. We geven graag door wat wij geleerd hebben. Dus werk je in de zorg, jeugdzorg of het welzijnswerk en wil jij er meer over leren? Meld je dan aan voor deze dag.

Wat je gaat leren: 

 • De systemische principes
 • Systemisch kijken & luisteren
 • Dynamieken die kunnen spelen in een systeem
 • Wat is een opstelling en hoe gaat het in zijn werk
 • Vormen van opstellen
 • Een tafelopstelling die je kunt gebruiken in je werk
 • Hoe is het om representant te zijn, wat wordt er van je verwacht
 • Ervaren van opstellingenwerk

De theorie wordt afgewisseld met verschillende oefeningen, zo gaan we o.a. werken met een tafel opstelling, vloerankers en opstellingen met behulp van representanten.

Lees meer over systemisch werk & opstellingen: Systemisch werken – Hilde Mellema

Werkvragen inbrengen

Je bent welkom om jouw werkvragen in te brengen. Het gaat er hierom dat we gaan kijken naar jouw “hulpvraag” als werker en niet naar vragen over of van clënten/gezinnen, hoewel daar vaak ook een antwoord op komt. Je gaat ervaren hoe snel je inzicht krijgt in wat er in de onderstroom speelt én wat je volgende stappen kunnen zijn in jouw werkproces.

Nieuwsgierig?

Geef je op en kom het eens ervaren! Er is ruimte voor maximaal 15 personen.

Mogelijk kun je je opleidingsbudget inzetten vanuit de organisatie waar je werkt.

Wij begeleiden deze dag met veel passie & plezier omdat we veel ervaring hebben in het veld van de zorg.

Data 2024

 • donderdag 12 september van 10.00-16.00 uur; inloop vanaf 9.30 uur ; locatie De Borghoeve
 • donderdag 28 november van 10.00-16.00 uur; inloop vanaf 9.30 uur (locatie wordt nog bekend gemaakt, in Groningen)

Locatie: De Borghoeve Verlengde Hereweg 187 9721 AS Groningen

 • Wij zorgen voor koffie/thee/water/versnaperingen gedurende de gehele dag
 • Wij zorgen voor soep bij de lunch en vragen je om zelf lunch mee te nemen.
 • Er is een koelkast aanwezig waarin je je lunch kunt bewaren.
 • Gratis parkeren

Investering €127,- per persoon inc btw. Je ontvangt een factuur en kunt via Ideal de investering voldoen.

Heb je nog vragen? Mail dan naar contact@hildemellema.nl of stuur me een app: 06 46016301

Opgeven kan via de volgende link: https://hildemellema.clientomgeving.nl/afspraak-maken

Welkom.

EMDR

Wat is EMDR?

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een effectieve methode voor mensen die één of meerdere nare gebeurtenissen hebben meegemaakt en vastlopen in de verwerking ervan. EMDR combineert succesvolle elementen van andere therapieën, waaronder gedragstherapie en cognitieve therapieën, met een afleidende taak zoals het volgen met de ogen van een heen en weer bewegend licht van een speciale lamp of via geluiden door middel van een koptelefoon en andere helpende technieken.

Hierdoor wordt het natuurlijke verwerkingssysteem in de hersenen gestimuleerd. Met EMDR kunnen nare ervaringen vaak zonder uitgebreide gesprekken in relatief korte tijd worden verwerkt. Het helpt je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, echter de emoties die je erbij voelt worden minder sterk.

EMDR is een geprotocolleerde behandelmethode; de therapie bestaat uit een aantal vast omschreven stappen.

Wanneer kies je voor EMDR? 

EMDR helpt bij de verwerking van nare en/of schokkende gebeurtenissen, trauma, angsten, paniek, fobieën, herbelevingen, vermijdingsgedrag, niet-helpende-overtuigingen en/of een negatief zelfbeeld.

Intake en sessie (s) 

Voordat er een EMDR sessie gepland kan worden is het belangrijk dat we helder krijgen of EMDR van toepassing is op jou klachten. Wanneer je al cliënt bij me bent, zullen we dat bespreken tijdens een sessie. Wanneer je nog geen cliënt bij me bent, dan kunnen we kosteloos telefonisch overleggen of je bij mij terecht kunt. Daarvoor kun je een half uur (kosteloos) een afspraak inplannen via de volgende link:

https://hildemellema.clientomgeving.nl/afspraak-maken

Mochten we besluiten dat je mogelijk in aanmerking komt voor EMDR bij mij dan ontvang je een aantal vragenlijsten van mij die je terug stuurt en als er naar aanleiding van de antwoorden een reden is waardoor we geen EMDR kunnen starten, dan bespreek ik dat met je. Wanneer het wel kan naar aanleiding van je antwoorden, dan maken we een afspraak voor een sessie. We nemen dan kort de antwoorden van de vragenlijsten door en vervolgens starten we met de EMDR sessie. Sommige mensen hebben aan één sessie voldoende en sommige mensen hebben wat meer sessies nodig. Een EMDR sessie duurt ongeveer 60 minuten per sessie.

Vergoeding voor EMDR vanuit je zorgverzekering

Als je een verwijzing van de huisarts hebt, worden EMDR sessies meestal vergoed via de zorgverzekering. Je kunt uitzoeken via je eigen zorgverzekering of zij deze sessies voor jou vergoeden.

Wil je meer informatie of een afspraak plannen?

Je kunt zelf een afspraak inplannen via onderstaande link:

https://hildemellema.clientomgeving.nl/afspraak-maken

 

Tarieven individuele opstelling 2024

Individuele opstelling 90 minuten: €155,00 inc. btw

Wil je overleggen over vergoeding via je zorgverzekering? Neem dan even contact met mij op. App naar 06-46016301 of mail naar contact@hildemellema.nl 

Tarieven systemische coaching- of therapie trajecten 2024

Individueel coachings- of therapietraject 60 minuten: €110,- inc btw

Online sessie 60 minuten: €110,- inc btw

Individueel coachings- of therapietraject 90 minuten: €155,00 inc btw

Online sessie 90 minuten: €155,00 inc btw

Wil je overleggen over vergoeding via je zorgverzekering? Neem dan even contact met mij op. App dan naar 06-46016301 of mail naar contact@hildemellema.nl

Tarieven systemische relatietherapie 2024

Intake systemische relatietherapie 60 minuten: €155,00 inc. btw

Systemische relatietherapie 60 minuten: €155,00 inc btw

Systemische relatietherapie 90 minuten: €205,- inc. btw.

Tarieven casuïstiek/intervisie/team/organisatie opstellingen of begeleiden van teams/organisaties 2024

De investering voor intervisie of een casuïstiek-opstelling gaat in overleg, afhankelijk van de tijdsduur en voorbereiding. Ditzelfde geldt voor een organisatie- of teamopstelling. Voor overleg kun je me appen op 06-46016301 of mailen naar contact@hildemellema.nl

Tarieven EMDR intake & sessies 2024

Telefonisch contact over EMDR is kosteloos.

EMDR sessie van 60 minuten: €125,00 inc. btw

Wil je overleggen over vergoeding via je zorgverzekering? Neem dan even contact met mij op. App naar 06-46016301 of mail naar contact@hildemellema.nl 

Annuleringsvoorwaarden

Annuleren of verzetten van een sessie kan kosteloos tot uiterlijk 48 uur vóór de gemaakte afspraak. Daarna zullen 50% van de kosten van de sessie in rekening worden gebracht.

Waar kun jij wel wat hulp bij gebruiken? 

Contactformulier

Dit formulier vraagt om je naam en e-mailadres zodat wij met je kunnen communiceren. Je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.