06 460 16 301 contact@hildemellema.nl

Individuele opstellingen & EMDR

Hoe gaat een individuele opstelling? 

In een individuele sessie gaan we samen aan de slag met het uitwerken van jou vraag of verlangen door middel van een opstelling met bijvoorbeeld poppetjes of vloermatjes. Ik laat jou de poppetjes of de vloermatjes uitkiezen en dan kun jij ze neerzetten of neerleggen hoe volgens jou de posities zijn binnen jouw gezin of je systeem van herkomst, dat hangt af van je vraag. Als we met vloermatjes werken, kun je zelf op de verschillende posities gaan staan en ervaren hoe het daar is en wat je daar voelt. Als begeleider ga ik ook vaak op een vloermatje of meerdere vloermatjes (dus op de posities van een ieder) staan om te voelen wat ik op die plek ervaar. Ook hier ervaren en ontdekken we en zoeken we naar wat helend is voor jou en het systeem. Soms helpt het om iets uit te spreken bijvoorbeeld. Deze sessies worden over het algemeen als heel fijn ervaren. Deze sessies zijn 1,5 uur en de investering in 2024 is €155,00 inc btw.

Je kunt bij mij ook terecht voor één of meerdere EMDR sessies. EMDR is een effectieve behandelmethode voor mensen die één of meerdere nare gebeurtnissen hebben meegemaakt en vastlopen in de ervaring daarvan. EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Voodat we starten met EMDR is er een intake gesprek en vul je een aantal vragenlijsten in die van belang zijn. Vervolgens overleg ik met je of EMDR de juiste methode is voor jou op dit moment of dat ik je beter kan doorverwijzen. Binnen mijn coaching sessies maak ik indien nodig gebruik van EMDR.

 

opstellingenbord

Meer info over systemisch werken en opstellingen

Systemische wetten

Systemen blijken het beste te functioneren als er aan bepaalde behoeften wordt voldaan.

Er zijn 3 systemische wetten:

Binding: iedereen hoort erbij en heeft recht op een plek

Ordening: er is een bepaalde ordening, in een familie is dat als eerste de ouders en dan het eerste kind, dan het tweede kind enz

Balans: Als er een balans is tussen geven en nemen, dan blijft er energie stromen in de relatie. Als de één alleen maar geeft en de ander alleen maar neemt, dan zal het verlangen om te geven steeds minder worden van degene die steeds geeft. Het geven en nemen raakt dan uit balans.

 

Dynamieken in een opstelling

Dynamieken in een systeem zijn bewegingen die erop gericht zijn om het evenwicht in systemen te herstellen. Deze dynamieken zijn vaak niet zichtbaar en spelen op onbewust niveau.

Voorbeelden van dynamieken:

Iets dragen voor een ander: Een kind voelt of ziet dat één van de ouders niet in staat is om zijn verantwoordelijkheid, pijn of verdriet te dragen. Een kind kan dan uit liefde voor de ouder onbewust besluiten; “Laat mij het maar doen” om de ouder te helpen dragen.

Jezelf boven de ander stellen: Jezelf groter maken dan je bent en jezelf daarmee onbewust boven je ouders plaatsen. Je maakt jezelf daarmee de “grote” in plaats van de “kleine” ten opzichte van je ouders.

 

Je alleen voelen in een relatie

Je kunt je in een liefdesrelatie steeds in een negatieve spiraal terecht komen met elkaar. Je merkt bijvoorbeeld dat je je alleen voelt in de relatie en het lukt je niet om daar met je partner uit te komen.

Je merkt dat er steeds een dynamiek van aantrekken en afstoten ontstaat.

Bij een opstelling worden de dynamieken zichtbaar en wordt er toegewerkt naar een dat wat het systeem weer tot rust en in balans kan brengen. Dan kunnen liefde, energie en kracht weer stromen in het systeem.

Bij, tijdens of na een opstelling ervaren mensen vaak een gevoel van bevrijding, ruimte, inzicht en-  opluchting. Vaak ontstaan er meteen ideeën over wat ze kunnen doen om het contact te verbeteren, verantwoordelijkheden daar laten waar ze horen, grenzen kunnen aangeven enz. Vaak gebeurt er ook iets in de praktijk zonder dat daar actief iets in gedaan is. Ook dat kan door een opstelling omdat er dan iets verandert in jouzelf. Het gaat over de innerlijke bewegingen die helpend en helend zijn.

opstellingenbord

Don’t tell someone te get over it.

Help them get through it.

Meer info over systemisch werken en opstellingen

Op deze pagina vind je allerlei vragen en antwoorden over systemisch werken en opstellingen. Staat je vraag er niet tussen? Stuur mij gerust een email om jouw vraag te stellen.