06 460 16 301 contact@hildemellema.nl

Individuele opstellingen

Meer info over opstellingen/systemisch werken

Systemische wetten

Systemen blijken het beste te functioneren als er aan bepaalde behoeften wordt voldaan.

Er zijn 3 systemische wetten:

Binding: iedereen hoort erbij en heeft recht op een plek

Ordening: er is een bepaalde ordening, in een familie is dat als eerste de ouders en dan het eerste kind, dan het tweede kind enz

Balans: Als er een balans is tussen geven en nemen, dan blijft er energie stromen in de relatie. Als de één alleen maar geeft en de ander alleen maar neemt, dan zal het verlangen om te geven steeds minder worden van degene die steeds geeft. Het geven en nemen raakt dan uit balans.

 

Dynamieken in een opstelling

Dynamieken in een systeem zijn bewegingen die erop gericht zijn om het evenwicht in systemen te herstellen. Deze dynamieken zijn vaak niet zichtbaar en spelen op onbewust niveau.

Voorbeelden van dynamieken:

Iets dragen voor een ander: Een kind voelt of ziet dat één van de ouders niet in staat is om zijn verantwoordelijkheid, pijn of verdriet te dragen. Een kind kan dan uit liefde voor de ouder onbewust besluiten; “Laat mij het maar doen” om de ouder te helpen dragen.

Jezelf boven de ander stellen: Jezelf groter maken dan je bent en jezelf daarmee onbewust boven je ouders plaatsen. Je maakt jezelf daarmee de “grote” in plaats van de “kleine” ten opzichte van je ouders.

 

Je alleen voelen in een relatie

Je kunt je in een liefdesrelatie steeds in een negatieve spiraal terecht komen met elkaar. Je merkt bijvoorbeeld dat je je alleen voelt in de relatie en het lukt je niet om daar met je partner uit te komen.

Je merkt dat er steeds een dynamiek van aantrekken en afstoten ontstaat.

Bij een opstelling worden de dynamieken zichtbaar en wordt er toegewerkt naar een dat wat het systeem weer tot rust en in balans kan brengen. Dan kunnen liefde, energie en kracht weer stromen in het systeem.

Bij, tijdens of na een opstelling ervaren mensen vaak een gevoel van bevrijding, ruimte, inzicht en-  opluchting. Vaak ontstaan er meteen ideeën over wat ze kunnen doen om het contact te verbeteren, verantwoordelijkheden daar laten waar ze horen, grenzen kunnen aangeven enz. Vaak gebeurt er ook iets in de praktijk zonder dat daar actief iets in gedaan is. Ook dat kan door een opstelling omdat er dan iets verandert in jouzelf. Het gaat over de innerlijke bewegingen die helpend en helend zijn.

opstellingenbord

Don’t tell someone te get over it.

Help them get through it.

Meer info over opstellingen/systemisch werken

Op deze pagina vind je allerlei vragen en antwoorden over opstellingen en systemisch werken. Staat je vraag er niet tussen? Stuur mij gerust een email om jouw vraag te stellen.