06 460 16 301 contact@hildemellema.nl

Opstellingsvormen

Het mooie van opstellingen/systemisch werken is dat ze zo toepasbaar zijn en we er in verschillende vormen mee kunnen werken. Werken met opstellingen/systemisch werk is een mooie en krachtige manier om duidelijk te krijgen wat er speelt in de onderlaag of de onderstroom van een systeem.

Voor wie?

Iedereen die 18 jaar of ouder is en een probleem ervaart in welke relatie dan ook.

Manieren van opstellen

Groepsopstelling

Een opstelling in een groep

Als we in een groep gaan werken met opstellingen dan kies je mensen die aanwezig zijn om representant te zijn voor bijvoorbeeld jouw vader, moeder, broer, zus of je collega, team enz. Zij vertegenwoordigen dan de mensen waar jouw vraag over gaat. Je kiest ook iemand voor jezelf, iemand die jou representeert. Als het systeem dan in de ruimte staat, kijken en voelen we wat er gebeurd en werken we toe naar een helende eindopstelling.

Individuele opstelling

Een individuele opstelling

Bij een individuele opstelling zet jij het systeem neer met poppetjes. We gaan dan door middel van de vragen die ik je stel op zoek naar de onderliggende dynamieken om zo tot een inzicht te komen in wat jij anders kunt doen wat helpend is voor jou. 

Relatie/ single opstelling

Een relatie/single opstelling

Een relatieopstelling kan op verschillende manieren; mét je partner, zonder je partner, vragen van singles, alles is mogelijk. Een relatievraag kun je in een groepsopstelling uitwerken, maar ook individueel of als partners.

Intervisie opstelling

Een intervisieopstelling

Elk team dat aan intervisie doet kan een intervisieopstelling aanvragen.
Het leuke van een intervisieopstelling is dat het eens een hele andere manier is van het stellen van je intervisievraag. Juist door je vraag op te stellen in de ruimte met je collega’s als representanten, kom je vaak tot hele andere inzichten en ervaar je op een hele andere manier je intervisie!

Casuïstiek opstelling

Een casuïstiekopstelling

Elk team wat aan casuïstiek doet kan een casuïstiekopstelling aanvragen.
Bij een casuïstiekopstelling stellen we je vraag op in de ruimte samen met je collega’s. Je collega’s kunnen dan representant zijn voor de personen waar je vraag over gaat. Je gaat met elkaar naar de onderlaag van wat er speelt en komt vaak tot hele andere inzichten en zult andere stappen gaan zetten. Probeer het eens, het is een hele andere manier van het inbrengen van jouw casuïstiek!

Opvoedopstellingen voor elke ouder

Opvoedopstellingen voor elke ouder

Opvoeden kan een mooie en op sommige momenten ook pittige taak zijn. Soms gaat het opvoeden niet zo makkelijk en weet je het als ouder(s) even niet meer en dat gevoel kent iedere ouder die één of meer kinderen opvoedt.

Wanneer er sprake is van heftige emoties of extreem gedrag bij jezelf en/of bij je kind , dan kan het zijn dat er iets op een diepere systemische laag speelt.

Wat kan werken is onderzoeken wat jou als ouder belemmert op zo’n moment. Een opvoedopstelling laat zien waar de belemmering in zit op een diepere systemische laag en kan zorgen voor een blijvende oplossing.

“Praten is heel anders dan ervaren.

In een opstelling kun je het voelen, waardoor het direct duidelijk is”

Voorbeeldvragen

Persoonlijke vragen:

Het loopt al langere tijd niet zo lekker tussen mij en mijn vader/moeder, broer, zus of een ander familielid, terwijl ik het graag anders wil en al van alles geprobeerd heb. Wat kan ik doen?   

Ik ervaar constant gedoe in ons gezin, hoe kan het toch dat het vrijwel nooit lekker soepel loopt?

Ik voel me al langere tijd oververmoeid, waar komt dat toch vandaan en wat kan ik eraan doen?  

Ik voel steeds een soort onrust, waar komt dat vandaan?

Ik heb het gevoel dat ik niet goed weet wat mijn plek is, waar komt dat vandaan?

Waarom is mijn kind is nog steeds niet zindelijk 

Mijn kind bemoeit zich steeds met onze relatie, hoe kan dat?

Mijn kind wordt vaak extreem boos en ik begrijp niet hoe dat kan, wat is er toch met hem/haar?

Relatievragen

Ik worstel met het contact met mijn partner, wat zou ik daaraan kunnen doen?

Hoe kan het dat ik altijd op de verkeerde partner val?

Ik durf me niet te binden aan iemand, hoe kan dat?

Ik heb last van verlatingsangst bij een partner, waarom komt dat steeds terug in mijn relaties?

Werkvragen voor casuïstiek of intervisie:

Wat maakt dat ik me steeds zo verantwoordelijk voel voor alles op mijn werk?

Hoe kan het dat ik op mijn werk altijd voor iedereen goed zorg en mezelf vergeet?

Ik ervaar vrijwel altijd stress op het werk, hoe kan dat?

Ik merk dat er iets wringt binnen mijn bedrijf en het lukt me maar niet om dat te veranderen. Wat speelt er in de onderlaag?

Ik heb het gevoel dat ik niet goed tot mijn recht kom in de organisatie waar ik werk, hoe kan dat?

Ik twijfel of ik wel op de goede plek zit in mijn werk, welke plek past bij mij?

Ik heb steeds conflicten met mijn leidinggevende, hoe kan dat toch?

Hoe krijg ik in mijn bedrijf weer grip op mijn werknemers?

Ik doe dit werk nu al een aantal jaren en vraag me af of ik eens iets anders moet gaan doen en wat dan?

Ik merk dat ik soms in de weerstand zit m.b.t. mijn werk en ervaar dat ook bij collega’s en daar heb ik last van. Wat kan ik daarmee doen om dat te veranderen?

Ik vraag me af of ik integer genoeg ben in mijn vak.

Ik zou willen weten of ik mezelf nog verder wil ontwikkelen en waarin dan?

We are who we are, because they were who they were.

Meer informatie over opstellingen/systemisch werken individueel

Elke vraag die je hebt kan ook opgesteld worden d.m.v. een individuele opstelling. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je het lastig vindt om je vraag te stellen in een groep mensen die je niet kent. Als jij je prettiger voelt in een 1:1 situatie en toch eens je vraag via een opstelling wilt onderzoeken dan is een individuele opstelling iets voor jou!

Hoe gaat dat dan?

We hebben een afspraak met z’n tweeën en hebben dan 1,5 uur de tijd om samen te bespreken wat jouw vraag precies is; hoe je daar systemisch naar kunt kijken en je gaat direct ervaren wat jou gaat helpen. Ik werk dan samen met jou met verschillende werkvormen zoals een genogram, tafelopstelling, en/of vloermatjes of een visualisatie.

Wat is een genogram?

Een genogram is een soort stamboom van je gezin/familie van herkomst. Ik stel je daar een aantal vragen over en dan gaan we aan de slag. Ik laat je dan bijvoorbeeld de mensen met wie jouw vraag te maken heeft neerzetten via een tafelopstelling ( met poppetjes) of via vloermatjes en ga dan samen met jou kijken naar wat er opvalt en wat jij anders zou willen.

Hoe werkt een tafelopstelling?

Een tafelopstelling is het neerzetten van jouw vraag met behulp van Playmobil of houten poppetjes. Ik vraag je dan om poppetjes te kiezen en die neer te zetten zoals jij je gezin, partnerrelatie, familie, team, klas ervaart. Je zet het systeem dus neer zoals jij het beleeft. Dan ga ik door het stellen van vragen met jou kijken naar wat er beter kan en hoe dan.

Hoe werkt een visualisatie?

Een visualisatie is een opstelling in jouw verbeelding. Ik laat je je dan voorstellen dat je bijvoorbeeld je vader of je moeder voor je ziet of je collega, je team of…    en stel daar dan vragen over, wat maakt dat je inzicht krijgt in de onderliggende dynamieken en ook hier weer gaat ervaren wat je het beste kunt doen.

Hoe werkt een opstelling met vloermatjes?

We kunnen ook werken met vloermatjes en dan leg jij de matjes neer in de ruimte en die matjes zijn dan representant voor de verschillende personen waar jouw vraag over gaat, bijvoorbeeld een matje voor je leidinggevende, collega, cliënt of vader, moeder, broer, zus, zoon, dochter enz.

Door op de matjes te gaan staan en te voelen ervaar je ook weer wat diegene ervaart op die plek. Als je dat lastig of ingewikkeld vindt, ga ik zelf op de matjes staan en geef ik weer wat ik daar voel en ervaar. Ook dat geeft veel informatie en helpt je op weg naar wat je nu het beste kunt doen.

We repeat what we don’t repair.